عوامل موثر در احداث باغ عبارتند از :
1 – انتخاب محل باغ
نیاز سرمایی درخت ، منطقه ای که ما کشت می کنیم سرمای زمستانه باید به حدی باشد که نیاز سرمایی درخت را تامین کند . اگر زمستان گرم باشد به طور غیر عادی باعث تاخیر در گل دهی و کاهش درصد گل دهی و کاهش تشکیل میوه برای درخت می شود .
2 – عوامل تعیین کننده اقلیم منطقه
زاویه تابش خورشید و زمان تابشی خورشید دو چیز تعیین کننده اقلیم هستند :
الف – عرض جغرافیایی : هر چه عرض جغرافیایی بیشتر باشد چون نور خورشید با زاویه کمتری به سطح زمین می تابد ، میزان دمای محیط و شدت نوری که در دسترس گیاه قرار می گیرد کمتر می شود .
ب – ارتفاع منطقه : زیاد شدن ارتفاع از سطح دریا باعث کاهش دمای محیط می گردد و در نتیجه گاهی مناطق شمالی تر ولی کم ارتفاع تر مانند خوزستان از مناطق جنوبی تر ولی مرتفع تر مانند فارس گرم تر شد ، به ازای هر یک کیلومتر ارتفاع 6 درجه کاهش دما وجود دارد .
3 – دمای حداقل زمستانه و وجود سرمای دیر رس بهاره
بر روی بقاء و سلامت گیاهان تاثیر گذار است ، سرما و یخ بندان بهاره که در موقع گل دادن درختان یا بعد از آن بروز می کند بیش از سرمای پاییزه صدمه و خسارت وارد می کند لذا توصیه می شود در مناطقی که امکان بروز سرما های دیر رس بهاره زیاد است یا در مناطقی که دمای آن به 5 )- ) درجه می رسد میوه های منطقه گرمسیری را نباید کشت کنیم و بایستی از ارقام دیر گل جهت کشت استفاده نمود .
4 – شدت یا ضعف تابش نور خورشید
در نقاطی که هوا ابری است طبیعتاً نور خورشید به مقدار کافی به درختان نمیرسد پس باید فاصله درختان را بیشتر گرفت و برعکس در مناطقی که نور و حرارت شدید و گرم و تشعشع آن زیاد است ، نور زیاد باعث سوختن برگ و گاهی تنه درختان می شود پس باید درختان را به هم نزدیک کاشت .
5 – دمای مناسب در فصل رشد
مناطق معتدل خشک مناسب برای سیب ، گیلاس ، آلبالو ، گردو ، آلو و گلابی است . همچنین مناطق معتدل گرم مناسب برای به ، هلو ، شلیل ، بادام ، زرد آلو ، انار ، انجیر و فندق می باشد .
6 – طول فصل رشد
طول فصل رشد یعنی فاصله از آخرین یخبندان بهاره تا اولین یخبندان پاییزه که از این نظر در کشور ایران مشکلی نداریم .
7 – میزان بارندگی
هر درخت به مقداری آب جهت ادامه حیات خود نیاز دارد و در صورت کافی نبودن بارندگی سالیانه و یا نا منظم بودن این بارندگی ، در فصول معین سال بایستی کمبود آن با آبیاری تامین شود .
8 – شرایط خاک منطقه
بهترین خاک ، لومی شنی یا شنی لومی و سیلتی لومی و بعد شنی رسی است . آلبالو ، آلو و گلابی خاک های به نسبت سنگین را تحمل می کنند ولی بادام ، زرد آلو و گردو حساس به خاک های سنگین هستند همچنین گیلاس و هلو حساسیت متوسطی دارند .
برای جذب عناصر فلزی مثل آهن ، منیزیوم و مس PH حدودی 5/5 تا 6 بهترین PH است .
9 – بادهای موسمی
بعضی مناطق در فصولی از سال باد های شدید می وزد که دارای اثراتی به شرح زیر است :
الف – در فصل گل دهی باعث ریزش گل و میوه می شود .
ب – باعث به هم خوردن شاخه ها و زخمی شدن شاخه ها و میوه ها می شود .
ج – در حین سم پاشی مشکل به وجود می آورد .
د – مانع پرواز زنبور عسل و گرده افشانی مناسب می شود .
10 – برف و تگرگ
برف و تگرگ در بعضی مناطق سبب شکستن شاخه ها و یا زخمی شدن میوه ها و همچنین ریزش گل و میوه می شود . اطلاع از این موضوع انتخاب گیاهان مقاوم تر را ایجاب می کند .
11 – رطوبت نسبی هوا
بالا بودن رطوبت نسبی هوا در دیر رسی میوه ها و همین طور از نظر شیوع بیماری های قارچی مختلف در درختان میوه حائز اهمیت است .
12 – آب کافی و مناسب
میزان آب مورد نیاز درختان میوه نسبت به نوع آن ها متفاوت است .
بدون دیدگاه